Huidtumoren

Huidtumoren

Algemene informatie over het verwijderen van een huidtumor 

Het basaalcelcarcinoom, afgekort BCC, is de meest voorkomende vorm van (huid)kanker. De kwaadaardige veranderingen ontstaan in de onderste cellen van de opperhuid. Basaalcelcarcinomen zijn goed te behandelen, deze zaaien niet uit en vrijwel niemand zal dan ook aan deze vorm van huidkanker overlijden. Het is wel belangrijk om een BCC te verwijderen, omdat deze gezwellen niet vanzelf genezen en langzaam groter worden. De behandeling zal bestaan uit, het onder plaatselijke verdoving, chirurgisch verwijderen van het BCC. Het BCC dient in zijn geheel (radicaal) te worden verwijderd, er zal daarom ruim om het BCC heen gesneden worden. 

Er wordt uiteraard rekening gehouden met het beste cosmetische resultaat.

Het plaveiselcelcarcinoom, afgekort PCC.

Het plaveiselcelcarcinoom ontstaat in de opperhuid en is bij vroege ontdekking goed te behandelen. Deze huidtumor komt minder vaak voor dan de BCC.

Een PCC kan overal op de huid voorkomen, maar is vaak te vinden op plaatsen die veel in de zon komen.

Het melanoom

Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker die ontstaat in de pigmentcellen.

Een melanoom kan overal op de huid voorkomen, ook op delen van het lichaam die nooit in de zon komen, zoals voetzolen, handpalmen en slijmvliezen.

Wordt een melanoom tijdig ontdekt en behandeld, dan zijn de vooruitzichten goed. Is het melanoom bij diagnose al uitgezaaid, dan is de prognose meestal minder goed.

Het weggenomen weefsel zal worden opgestuurd voor onderzoek. De uitslag van het onderzoek krijgt u na ongeveer tien dagen. Na het verwijderen van een huidtumor blijft u nog enige tijd onder controle bij de huisarts/ specialist.